пʼятниця, 10 січня 2020 р.


ТАЛАНТ – ТО КРАПЛЯ ЗДІБНОСТЕЙ І МОРЕ ПРАЦІ
         Цей влучний вислів належить відомому українському письменникові Григору Тютюннику. І з ним важко не погодитися: кому, як не людині, що за життя скуштувала і солодкого смаку слави, і жорстокого чиновницького диктату у своїй літературній діяльності, знати, як непросто жити з унікальним даром, даним людині Богом чи успадкованим від батьків. Тим більше – працювати над тим, аби талант цей розвинути, філігранно відточити, уміти застосувати…
         А ще кажуть, що талан завжди родом із дитинства. І, що кожна людина народжується із зернятком у руці. Тільки треба знайти поле, де це зернятко найкраще проросте. Талант може проявитися в різних сферах людської діяльності – у галузях музики, літератури, природничих наук, техніки, спорту, в організаторській і педагогічній діяльностях, у різноманітних видах виробництва. До когось це приходить уже в дитячому віці, отже, завдання батьків, вихователів, учителів – допомогти дитині розвинути свій дар, скористатися своєю унікальністю з користю для себе та оточуючих.
         Відповідно до плану роботи районного методичного кабінету відділу освіти Миргородської районної державної адміністрації у І семестрі 2019-2020 навчального року проводилися заходи спрямовані на розвиток здібностей обдарованої молоді.
Відповідно до наказу Департаменту освіти і науки та відділу освіти у листопаді проведено ІІ (районний) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з 18 навчальних предметів: української мови та літератури, англійської, французької, німецької мов, історії, правознавства, математики, фізики, хімії, біології, екології, географії, економіки, інформатики, інформаційних технологій, трудового навчання (технологій), астрономії, російської мови та літератури.
У ІІ (районному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів у 2019-2020 навчальному році брало участь 352 учня із 20 закладів загальної середньої освіти району. Переможцями та призерами районного етапу учнівських олімпіад стали 100 школярів, що становить 28,4% від загальної кількості учасників, серед яких отримали дипломів І ступеня – 26, дипломів ІІ ступеня – 38, дипломів ІІІ ступеня – 36.
Найбільшу кількість дипломів вибороли учні Великосорочинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області (19), опорного навчального закладу «Хомутецька ЗОШ І-ІІІ ступенів Миргородської районної ради Полтавської області» (18), Комишнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (14).
Олімпіади з усіх навчальних предметів проведено на високому організаційному рівні відповідно до методичних рекомендацій Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В.Остроградського.
Належну роботу з проведення учнівських олімпіад виконали члени оргкомітету по проведенню олімпіади. Значну допомогу у проведенні ІІ (районного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів надала Миргородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 імені Панаса Мирного.
         Відповідно до спільного наказу відділу освіти Миргородської районної державної адміністрації та відділу освіти, культури та спорту виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради від 20.11.2019 року №382/100-од «Про проведення І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення Малої академії наук України у 2019/2020 навчальному році» та з метою духовного, творчого, інтелектуального розвитку учнівської молоді, створення умов для формування інтелектуального потенціалу нації у районі 9 грудня 2019 року був проведений І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.
У Конкурсі-захисті взяли участь учні з Попівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Кибинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ромоданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та опорного навчального закладу «Хомутецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Миргородської районної ради Полтавської області».
На розгляд журі було представлено 9 науково-дослідницьких робіт учнів-членів Миргородського районного наукового товариства учнів «Мала академія наук».
Учасники конкурсу презентували свої дослідницько-експериментальні та науково-творчі розвідки у таких відділеннях: літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство (2); наук про Землю (2); хімії та біології (4); комп'ютерні науки (1).
Журі конкурсу, до складу якого ввійшли методисти районного методичного кабінету відділу освіти Миргородської РДА та вчителі району, відзначило різноманітний тематичний аспект наукових проектів, достатній рівень захисту переважної більшості науково-дослідницьких робіт.
За результатами оцінки науково-дослідницьких робіт, їх захисту та виконання контрольних робіт з базових дисциплін визначено переможців І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення МАН України.
Бажаємо учасникам Всеукраїнських учнівських олімпіад та Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України наснаги і натхнення, однодумців у творчих пошуках, завзятості й сміливості у своїх прагненнях і звісно ж перемоги на обласному етапі.
Слід відмітити досить результативну участь школярів району в обласному конкурсі для учнів 6-11 класів «Здорове життя – успіх буття».
Цьогоріч конкурс проводився у трьох номінаціях:
-         номінація «Соціальна реклама», яку представляла Корпан Поліна, учениця 11 класу Гаркушинського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів (керівник Рожко І.С.). її робота «Не руйнуйте мости між батьками й дітьми» здобула диплом І ступеня;
-         номінація «Науково-дослідницька робота» була презентована Суховій Анастасією, ученицею 11 класу Кибинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (керівник Щербина Т.В.) з роботою «Міцна родина – єдина Україна. Вчительські династії Миргородщини». Конкурсантка отримала диплом ІІІ ступеня;
-         номінація «Візуалізація біологічних об’єктів та природних явищ» проводилася вперше. Її представляв Бойко Богдан, учень 8 класу Гаркушинського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів (керівник Рожко І.С.). робота «Клітина – структурна одиниця живих організмів» захопила членів журі своєю оригінальністю та посіла І місце.
З метою виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні, вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка щороку проводяться районні етапи Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.
На виконання спільного наказу відділу освіти Миргородської РДА та відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради від 02.12.2019 року № 397/103-од «Про участь в обласному етапі ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика» було проведено районний етап конкурсу серед учнів 3-11 класів. Учасниками конкурсу були 67 учнів із 19 закладів загальної середньої освіти району. Кра- щі результати продемонстрували учні Петрівцівської (учителі Саприкіна Наталія, Гаркавенко Любов), Великообухівської (учитель Базанова Оксана), Великосорочинської ЗОШ І-ІІІ ступенів (учитель Стецюра Людмила).
Учні зазначених шкіл брали активну участь в обласному етапі конкурсу та ввійшли у «десятку» кращих.
Відповідно до спільного наказу відділу освіти Миргородської РДА та відділу освіти виконавчого комітету Великосорочинської сільської ради від 25.11.2019 року № 388/101-од «Про підсумки участі у ІІ (районному) етапі серед кращих знавців творчості Тараса Шевченка слід відмітити школярів із Комишнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, які на ІІ (районному) етапі мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка вибороли І місця, а саме: Ботуз Анастасія, учениця 6 класу, Канцібер Альвіна, учениця 7 класу, Котова Тетяна, учениця 8 класу та Пазина Юрій, учень 11 класу.
Підготували переможців даного конкурсу вчителі-словесники: Ніколаєнко Людмила, Павленко Ніна, Олексенко Світлана. На обласному рівні конкурсу дані учасники увійшли у «п’ятірку» кращих.
Зразковий танцювальний колектив «Хамелеон» Ромоданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Опришко Ольга) відомий не тільки в Миргородському районі, а й далеко за його межами. Різновікові групи дітей, різноманітна тематика хореографічних композицій, активна участь у конкурсах, святах, фестивалях та оглядах – це все про «Хамелеон».
Слід відмітити, що члени колективу досить майстерно демонструють виконавчу майстерність при виконанні хореографічних творів на патріотичну тематику. І тому участь в обласному конкурсі на кращий захід із національно-патріотичного виховання (номінація «Хореографія») є пріоритетним завданням для Зразкового танцювального колективу «Хамелеон». Даний колектив щороку є лауреатом даного конкурсу.
У 2019-2020 навчальному році «Хамелеон» здобув почесне ІІ місце.
Висловлюємо щирі слова подяки педагогам-наставникам за створення належних умов для навчання та виховання всебічно обдарованих дітей, розуміння, уважне ставлення до їхніх потреб та інтересів, допомогу і підтримку у подоланні труднощів,, сприяння реалізації дитини як особистості. За сприяння начальника відділу освіти Овсяннікової С.М. на передодні новорічних свят дані вчителі отримали грошову винагороду.
Дуже добре підмітив народ, що «Від доброго дерева добрий і пагінець одійде, од добрих батьків і матерів піде й добра дитина», саме тому ми переконані, що наші переможці, юні таланти не досягли б своїх результатів без доброго, теплого материнського серця, без твердої, але люблячої руки батька.
Ми ще і ще раз переконуємося: нам є ким пишатися, до чого прагнути і куди рости. Є потужний потенціал творчої та обдарованої молоді, вчительської та батьківської громади, а ще велике бажання бачити свого учня, свою дитину успішною, потрібною людям і суспільству.
Ми щиро бажаємо юним школярам подальших успіхів, бажаємо знайти себе в житті, щоб обраний шлях був радісним і світлим. Пам’ятаймо, знання – найбільший із скарбів людини, скарб, ціну якого вона сама і визначає. Щоб заволодіти ним, потрібно постійно вчитися, не боятися відкривати сторінки нового, невідомого і пам’ятати, що чого б ти е навчився, ти навчаєшся для себе. Ти і тільки ти, юний друже, обираєш для себе шлях, по якому йти. Знання допомагають людині дістатись свого джерела, а не насолоджуватись чужим.
Ми впевнені, що ви ніколи не підете проти своєї совісті, не будете байдужими до долі своїх друзів, родини, України!




Інна Рожко та Лариса Бруцька,
методисти РМК відділу освіти
Миргородської РДА

Немає коментарів:

Дописати коментар