середа, 19 вересня 2018 р.


Дещо про географічні назви нашого краю
З давніх-давен люди прагнули проникнути в сутність географічних назв. Проте, й досі походження багатьох з них невідоме. Питання дуже цікаві: Що означає якась назва? Чому названі саме так? Навіщо перейменовували? І на всі ці питання шукають відповіді сотні і сотні поколінь.

Саме на ці питання давала відповіді Ганна Василівна Бабич, автор книги «Топоніми Миргородщини. Дещо про географічні назви нашого краю» учителям географії та історії нашого району.
Книга складається із двох частин. Перша містить загальні відомості про топоніми та їхні складові – гідроніми, ойконіми, мікротопоніми нашого краю. Далі подається низка назв, в основі яких відтворено особливості природи, назви річок та рослин, найменування, які є свідками історії, суспільного життя наших краян, розвитку виробництва, торгівлі, побуту тощо.
Друга частина книги розповідає про назви населених пунктів, які складають адміністративні одиниці району та назви поселень, що до них входять. Тут ви знайдете назви всіх, чи майже всіх, населених пунктів Миргородщини.
У читача є можливість познайомитися з різними думками і поясненнями походження назв і зупинитися на найпереконливіших.
До миргородського читача ця книга прийшла, дякуючи добрим людям, небайдужим до природи й історії рідного краю, які люблять свою малу батьківщину, прагнуть більше знати про неї, чуйно ставитися до її красот і багатства.
Ганна Василівна урочисто вручила книгу директору приватно-орендного підприємства «Великообухівське» Варченко П.М., підприємцю із Зубівки Даценко В.А., подружжю Карбанів А.Є. та А.В. з Трудолюба, подружжю Синельників О.М. та О.П., фермерам з Комишні, гуманітарній організації Humanitas Ukraine Verein в особі Alexander Harder за підтримку та допомогу у випуску.
         Методисти районного методичного кабінету Рожко І.С. та Горбик Я.М. щиро дякують учителям історії Карбан А.В. та Карбан А.Є. та адміністрація Миргородського краєзнавчого музею за організацію та проведення зустрічі з талановитим та небайдужим краєзнавцем Ганною Бабич.




2 коментарі:

  1. де знаходиться урочище Весела Балка у Миргороді

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На північній околиці міста Миргород (понад дорогою до с. Сорочинці)

      Видалити