четвер, 6 жовтня 2016 р.

Семінар-практикум учителів історії та географії району
27 вересня 2016 року на базі Біликівського навчально-виховного комплексу відбувся семінар-практикум учителів історії та географії району на тему «Використання краєзнавчого матеріалу в окремих курсах шкільної історії й географії. Жива історія».

Учасників семінару привітали директор Олег Васильович Турбаба та вихованці дошкільного підрозділу.
В.о. завідувача районного методичного кабінету Рожко Інна Сергіївна презентувала учителям методичний посібник «Уроки з підприємницьким тлом: навчальні матеріали», який вміщує методичні поради, що допоможуть розвивати підприємницьку комтепентність учнів не тільки на уроках економіки, а й у рамках інших шкільних предметів – біології, хімії, географії, історії тощо. Окрім теоретичних засад та цікавих інтерактивних вправ авторства польських освітян, посібник подає майже 70 конспектів уроків із підприємницьким тлом, які розробили українські вчителі в рамках українсько-польського проекту «Уроки з підприємницьким тлом».
Методист РМК Горбик Ярина Миколаївна відмітила результативну участь педагогів району в V обласній науково-практичній конференції «Пізнання історичної минувшини в іменах – підґрунтя освіти нації».
Захопила вчителів виставка творчих робіт педагогів та учнів навчально-виховного комплексу.
Семінар-практикум розпочався з відвідування місцевого топоніму, самоназва якого досить широко вживана мешканцями с.Білики. Знайома вона й багатьом миргородцям. Це – «Кільдішева могила» - пагорб антропогенового походження, за кілька метрів від автомобільної дороги, що сполучає Миргород  із Великими Сорочинцями, навпроти повороту на с. Зубівка. За переказами, саме на цьому місці був похований останній отаман розбійного угрупування, що базувалося в глибокому урочищі «Стінка», що по інший бік автотраси.
 Ці місця приваблювали не лише шукачів легкої наживи. У фондах художнього музею  Т.Г. Шевченка в Києві зберігаються два малюнки поета, виконані  олівцем. Це: «Урочище Стінка» та «Урочище Білик»,  датовані 1845 роком. У період із червня по жовтень 1845 р.  Т.Г.Шевченко перебував на Миргородщині, проживаючи у поміщика Лук’яновича в селі Мар’янському нині Великобагачанського району. Зображені пейзажі віддалено нагадують околиці Біликів. Проте й досі немає єдиної думки дослідників щодо географічної приналежності малюнків.
На уроці історії України в 7 класі «Україна в стародавні часи» було приділено увагу краєзнавчій тематиці. Омельяненко Валерій Миколайович, учитель історії та географії Біликівського НВК, продемонстрував історичні артефакти тих часів, зібрані на території Миргородського краю. Це бронзові знаряддя праці доби енеоліту, вістря стріл та рештки кераміки епохи раннього залізного віку.
На уроці географії у 8 класі «Зображення України в картографічних творах» учитель використав краєзнавчий матеріал, показавши учням перші та більш пізніші картографічні зображення Миргорода й населених пунктів Миргородщини.
Родзинкою зібрання стала екскурсія до історико-етнографічного музею, який був відкритий у 2009 році (керівник – Улізько Лідія Тимофіївна). Надзвичайно цікаво була організована екскурсія, яку поетично підготувала та провела Продьма Яна Яківна – медична сестра даного загальноосвітнього навчального закладу.
Підбиваючи підсумки семінару-практикуму, учасники відзначили необхідність використання краєзнавчого матеріалу на уроках історії та географії, адже такі уроки виробляють у школярів вміння проводити науко-дослідницьку роботу та пробуджують інтерес до рідного краю.
Кожний учитель отримав методичні рекомендації щодо використання краєзнавчого матеріалу на уроках географії та історії.

Усі учасники семінару обмінялися думками, висловили захоплення від побаченого на уроках, побажали школярам наполегливості в оволодінні знаннями, а вчителеві – натхнення, здоров’я і невичерпної творчої думки.





Немає коментарів:

Дописати коментар